Gieken & Booms voor Windsurfen - Surfshop W7

dun, stijf, robuust en met veel houvast- zo moet de windsurf giek zijn. Maar hoe reëel zijn deze eisen? En waar moet je op letten? Onderstaande uitleg kan je helpen om in de surfshop de juiste keuzes te maken...

Tiki Pro M Monocoq
Tiki Pro M Monocoque Boom
115 € *
Neilpryde XF Boom
Neilpryde XF Boom
329 € *
Neilpryde XA Boom
Neilpryde XA Boom
249 € *
Tiki Comfort Boom
Tiki Comfort Boom Alu
119 € *
Duotone Black Seri
Duotone Black Series Boom
215 € *
Duotone Silver Ser
Duotone Silver Series Boom
325 € *
Duotone Boom EPX.C
Duotone Boom EPX.Carbon
699 € *
Duotone Platinum S
Duotone Platinum Series Boom
999 € *

* Prijzen incl. BTW zonder verzendkosten.

Het materiaal van je boom

In principe zijn er twee categorieën materialen die bij de constructie van gieken gebruikt worden: aan de ene kant aluminium in allerlei vormen en maten van hardheid, aan de andere kant carbon. Beide materialen hebben voor- en nadelen. Zo is bijvoorbeeld carbon in de meeste gevallen stijver dan aluminium. Hierdoor kun je je rig rechtstreeks besturen en verbetert de performance van je rig. Daarnaast zijn deze gieken makkelijker in het onderhoud omdat Carbon niet met de lucht reageert. Hierdoor blijven de mechanismen van de giek soepeler. Een verder pluspunt van carbon booms is het lage gewicht. Een groot nadeel is echter de hoge prijs van carbon ten opzichte van aluminium en de gevoeligheid van het materiaal voor krassen en beschadigingen. En zoals bij alle accessoires die van carbon gemaakt worden is er ook bij de carbon giek een verhoogde kans op luchtbellen tijdens het productieproces. Hierdoor neemt de kans op materiaalbreuken toe. Het laatste nadeel van carbon gieken is de in vergelijking met aluminium gieken verminderde weerstand tegen uv straling. Als men al deze voor- en nadelen tegen elkaar afweegt is de conclusie dat een carbon giek vooral een goede keuze voor de professionele windsurfer is, terwijl de hobbysurfer beter voor een aluminium giek kan kiezen.

buiging

De giek-buiging, dat wil zeggen de afstand tussen de twee giekbuizen, is het volgende keuze-item bij het samenstellen van je perfecte rig. Een smalle giek zorgt ervoor dat je dichter bij het zeil staat en dus makkelijker en direkter kunt handlen tijdens een manoeuvre. Smalle gieken worden vaak aangemerkt met de toevoeging “wave”. Een té smalle giek kan echter ook nadelig zijn omdat met name bij freeride zeilen met een diep profiel of bij slalomzeilen met cambers het achterlijk tegen de giek aan kan komen te liggen. Hierdoor verandert het zwaartepunt van het rig en verslechterd de performance. Bovengenoemde zeilen kunnen daarom beter met een meer gebogen giek gecombineerd worden. De toevoegingen “freeride”, “slalom”of “race” wijzen op dit breder model.

eigenschappen giekbuizen

Dikke giekbuizen maken de giek stijver en verminderen de kans op breuken. Daarnaast wordt de handling moeilijker en ligt de giek slechter in de hand. Voor de keuze van de buisdikte moet gekeken worden naar het gewicht van de surfer, de omstandigheden van de spot en naar het type zeil. Hoe lichter de surfer en hoe meer het zeil en de spot wave-eigenschappen vertonen, hoe dunner de buizen mogen zijn. 26mm zijn bijvoorbeeld geschikt voor een surfer tot ca 75 kg. De standaarddikte van de buizen is tegenwoordig 29mm, terwijl lange booms met veel instelbare parameters soms een diameter van 29mm hebben. Het compromis hierbij zijn RDG of tapered booms die bij het stuk van de buis waar men grijpt een kleinere diameter hebben.

5